Hammasimplantit eli keinojuuret

Varaa aika

Elämme tänä päivänä pidempään kuin koskaan: hampaistoa ei ole suunniteltu kestämään elämistä jopa satavuotiaaksi. Aikaisemmat hampaiden korjaustoimenpiteet, kuten paikkaukset ja juurihoidot heikentävät hampaiden kestävyyttä merkittävästi. Jos vaurioituneita hampaita joudutaan poistamaan, hammasrivistöä voidaan paikata hammasimplanteilla.

Varaa aika

Mikä on hammasimplantti?

Hammasimplantti on ruuvin muotoinen keinojuuri, joka asetetaan kirurgisesti leukaluuhun. Hammasimplanteilla voidaan täten korvata puuttuvia hampaita. Hammasimplantissa on sisällä kierteet, joka mahdollistaa uuden hammaskruunun kiinnittämisen keinojuureen. Uusi hammas on suussa pysyvästi kiinni ja toimii kuten luonnolliset hampaat.

Implantti on yleensä valmistettu titaanista: samasta materiaalista, jota käytetään monissa muissakin kehon proteeseissa, kuten lonkka- tai polviproteeseissa. Titaanimateriaalin erikoisominaisuus on luun kasvaminen kiinni titaanin pintaan (osseointegraatio).

Ihanteellinen asiakas hammasimplantteihin on tupakoimaton, hyvästä suun terveydestä huolehtiva ja säännöllisesti ylläpitohoidossa käyvä potilas, joilla ei ole merkkejä ien sairauksista ja omaa luuta on säästynyt hampaan poiston jälkeen riittävästi implanttia varten.

Lue lisää implantoinnista

Mikä on välitön implantti (immediaatti-implantti)?

Immediaatti-implantoinnissa eli välittömässä implantoinnissa hammasimplantti asetetaan hampaan poistokuoppaan samalla kerralla, kun hammas poistetaan. Välitön implantointi on mahdollista toteuttaa, kun hampaaseen tai poistokuoppaan ei liity selkeää infektiota.

Välittömän implantoinnin ehdottomia etuja on parempi estetiikka, vähempi toimenpiteiden määrä sekä mahdollisuus tehdä väliaikainen implanttikruunu implantin varaan samalla käynnillä, välittömästi hampaan poiston jälkeen. Käytännössä tulet hoitokäynnille oman hampaan kanssa ja poistut vastaanotolta implantin ja hammaskruunun kanssa noin tuntia myöhemmin. Hampaatonta aikaa ei siis ole lainkaan.

Välittömällä implantointitekniikalla toteutettuna yhden hampaan korvaamisen hinta on 2400 euroa.

Hinta (2400 €) sisältää

  • hampaan poiston
  • hammasimplantin sekä sen asettamisen
  • väliaikaisen kruunun
  • lopullisen implanttikruunun noin neljä kuukautta paranemisen jälkeen

Immediaatti-implantti (kuva)

Ylhäällä lähtötilanne.

Keskellä väliaikaisen kruunun rakentaminen.
Väliaikainen kruunu oli implantissa kiinni ennen lopullista kruunua.

Alhaalla valmis, lopullinen kruunu, joka tehtiin n. 5 kuukautta implantoinnin jälkeen.

 

Kuinka monta hammasimplanttia tarvitaan?

Implantit tarjoavat monipuolisia vaihtoehtoja puuttuvien hampaiden korvaamiseksi. Yksi puuttuva hammas korjataan yhdellä hampaalla. Kaksi puuttuvaa hammasta voidaan joissain tilanteissa korjata yhdellä implantilla, johon kiinnitetään kaksi hammasta. Kolme puuttuvaa hammasta voidaan korvata kahdella implantilla ja niiden varaan kiinnitetyillä kolmella hampaalla (implanttisilta).

Jos hampaita puuttuu useita peräkkäisesti, muutamalla strategisesti oikein sijoitetulla implantilla ja niiden varaan rakennetuilla hampailla voidaan korjata laajojakin puutoksia. Jos olet menettänyt kaikki hampaasi, voidaan puutos korvata koko leuan pituisella sillalla tai muutaman implantin varaan kiinnitettävällä mutta irrotettavalla neppariproteesilla.

Luupuutosten korvaaminen

Hammasimplantti kiinnitetään luuhun, joten se vaatii luuta. Hampaat ylläpitävät leukaluun leveyttä ja paksuutta. Hampaan poiston seurauksena luuta menetetään aina. Usein luuta on tarpeeksi implanttia varten, mutta joskus keinojuurihoidon mahdollistamiseksi joudutaan suorittamaan luunsiirto. Augmentaatiossa luun määrää voidaan lisätä käyttämällä keinoluuta, siirtämällä potilaan omaa luuta toisesta paikasta tai yhdistää edellisiä.

Mitä hammasimplantti maksaa?

Hammasimplantin hinnat alkavat 2000 eurosta (Kela-korvauksen jälkeen 1933 €). Hinta sisältää röntgenkuvauksen, hammasimplanttiruuvin sekä implanttikruunun.

Mahdolliset luusiirremateriaalit ja -toimenpiteet veloitetaan erikseen.

Hammasimplantin jälkihoito

Implantista pidetään hoidon jälkeen samalla tavalla huolta kuin omista hampaistakin. Ne vaativat kahdesti päivässä suoritetun harjauksen ja hammaslangan käytön. Aivan kuten omatkin hampaasi, myös implantit vaativat säännöllistä ammattilaisten toteuttamaa ylläpitohoitoa. Mitä paremmin huolehdit implantista, sitä pidempään ne kestävät ja voivat olla jopa loppuelämäsi hampaat.

Ota yhteyttä