Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Hammasproteesit

Puuttuvia hampaita voidaan korvata kiinteillä tai irrotettavilla rakenteilla. Kiinteitä rakenteita ovat esimerkiksi sillat ja hammasimplantit. Irroitettavia rakenteita ovat kaikki sellaiset hammasproteesit, jotka potilas voi ottaa suusta pois itse.

Hammasproteesit valmistetaan hammaslääkärin ottamien jäljennösten perusteella. Potilas asettaa ne suuhun ja poistaa suusta itse; tästä nimitys ”irtoproteesi”. Irtoproteesia ei kiinnitetä jäykästi omiin hampaisiin, mutta jäljellä olevia hampaita hyödynnetään proteesin pysyvyyden (retentio) lisäämiseksi. Irtoproteeseja tekevien hammaslääkäreiden on tärkeää ymmärtää purentavoimat ja niiden aiheuttamat liikkeet, kun he suunnittelevat irtoproteeseja. Lue lisää hammasteknikoistamme.

erikoishammaslääkäri Jarkko Kalliala Tampere

Yksilölliset proteesit tarpeidesi mukaan

Irrotettavat proteesit voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan:

  • Limakalvokantoinen kokoproteesi valmistetaan täysin hampaattomaan leukaan. Proteesin materiaali on muoviakryyli. Jos kokoproteesi ei tunnu pysyvän kunnolla paikallaan, siitä voidaan tehdä kiinnitettävä. Tällöin leukaan asennetaan kaksi tai useampia hammasimplantteja, joiden varaan proteesi voidaan kiinnittää neppareilla. Implanttikantoista kokoproteesia kutsutaan neppariproteesiksi.
  • Osaproteesi valmistetaan leukaan, jossa on omia hampaita jäljellä. Proteesin materiaali on muoviakryyli. Osaproteesi on edullisin vaihtoehto usean puuttuvan hampaan korvaamiseen, mutta proteesin pysyvyys suussa ei ole yhtä hyvä kuin rankaproteesilla.
  • Myös rankaproteesi valmistetaan leukaan, jossa on omia hampaita jäljellä. Rankaproteesissa on metallinen runko, jonka ansiosta proteesi istuu tiukasti paikoillaan hampaista tukea ottaen. Rankaproteesi on osaproteesia kalliimpi, mutta se pysyy ja toimii osaproteesia paremmin. 

Tervetuloa kartoitukseen!

Ota meihin yhteyttä, niin tarkastamme hammasproteesitarpeesi. Suunnitellaan yhdessä juuri sinulle sopivat, yksilölliset proteesit!