Hampaiden oikominen ja oikomishoito

Varaa aika

Oikomishoidolla pyritään suoristamaan hammasrivistöä siten, että esimerkiksi mahdolliset purentavirheet saadaan korjattua ja täten potilaan hammas- ja suuterveyttä sekä hammasrivistön esteettisyyttä parannettua.

Hampaiden oikominen on erikoisosaamista vaativa toimenpide. Hoito ei ole pelkkää hampaiden liikuttelua: hampaiden liikuttelussa tulee huomioida useita asioita, kuten leukanivelten toimintaa ja purentaa.

Helmiäisen oikojana toimii erikoishammaslääkäri Mirka Nurmi, joka on suorittanut oikomishoidon erikoishammaslääkärikoulutuksen ja omaa pitkän työkokemuksen mm. Turun yliopistollisesta sairaalasta. Oikomishoito voidaan toteuttaa hampaisiin kiinnitettävillä oikomiskojeilla tai suussa pidettävillä kalvoilla.

Helmiäisen hammaslääkäreistä myös Riku Kukkola tekee Mirkan ohella Invisalign kalvo-oikomista. Varaamalla ajan Mirkan tai Rikun vastaanotolle voidaan arvioida parhaiten sinulle soveltuva hoitovaihtoehto.

Varaa aika

Mitä on kalvo-oikominen?

Helmiäisessä käytetään Invisalign-järjestelmää. Hampaiden oikominen tehdään siis käyttäen läpinäkyviä kalvoja.

Perinteiset hammasraudat ovat hampaan pinnalle kiinnitettäviä ja näkyvillä. Oikomiskalvot eivät ole näkymättömiä, mutta niitä ei huomaa yhtä helposti kuin tavallisia rautoja. Kalvot ovat myös irrotettavissa, joten voit syödä ja juoda vapaammin hoidon aikana, sekä suuhygieniasta huolehtiminen on helpompaa.

Kalvot eivät kuitenkaan sovellu kaikkiin tilanteisiin: erityisesti vaativat oikomiset joudutaan edelleen suorittamaan perinteisiä braketteja ja oikomiskaaria apuna käyttäen.

 

Kuinka oikomishoito etenee kalvoja apuna käyttäen?

Oikomishoito kalvoilla kestää keskimäärin 9–15 kuukautta. Hoidon aikana käytetään keskimäärin 18–30 kappaletta erilaisia kalvoja. Yhtä oikomiskalvoa käytetään keskimäärin noin kahden viikon ajan.

Kalvon voi ottaa suusta pois vain syömistä, juomista ja hampaiden pesua varten. Vaihtamalla oikomiskalvoja hampaasi liikkuvat vähitellen, kunnes tavoiteltu lopullinen asento on saavutettu. Noin kerran kuudessa tarvitaan kontrollikäynti, jolla varmistetaan hoidon eteneminen suunnitelman mukaisesti. Tavanomaisessa oikomisessa kontrolleja ja kaarten aktivointeja tarvitaan samaan tapaan.

Lisätietoa kalvo-oikomisesta: invisalign.fi

Kysy lisää