Hampaiden paikkaus

Varaa aika

Yleisimpiä syitä hampaan paikkaamiselle on reikä tai vanhan paikan lohkeaminen. Suun tutkimuksessa löydetyt kariekset, tutummin reiät, tulee aina paikata tai niiden pysähtymistä jäädä seuraamaan; hoitamattomat kariekset vaikuttavat merkittävästi suun terveyteen ja täten myös koko yleisterveyteen.

Varaa aika

Miten hammas paikataan?

Paikkaustavat jaetaan karkeasti suoran ja epäsuoran tekniikan menetelmiin.

Suoralla tekniikalla paikka tehdään potilaan suussa heti valmiiksi. Toimenpide voidaan suorittaa paikallispuudutuksessa täysin kivuttomasti. Paikkausaineena on tavallisesti yhdistelmämuovi, joka kovetetaan paikalleen LED-valoa käyttäen. Toimenpiteen kesto on muutamasta minuutista puoleen tuntiin riippuen paikan koosta.

Epäsuoralla tekniikalla paikkaus suoritetaan muutoin samalla tavalla kuin suoralla tekniikalla tehty täyte, mutta paikka valmistetaan suun ulkopuolella. Poraamalla muotoillusta hampaasta otetaan jäljennös, joko jäljennösaineella perinteisellä menetelmällä tai vaihtoehtoisesti hammas voidaan skannata suukameraa käyttämällä. Jäljennöksen avulla hammaslaboratoriossa tai
jyrsinlaitteella valmistetaan tarkalleen hampaan muotoihin sopiva pysyvä täyte, joka kiinnitetään hampaaseen kiinnityssementillä. Helmiäisen vastaanotolla on käytössä uusinta tekniikkaa oleva skanneri ja jyrsinlaite, joiden avulla keraaminen paikka voidaan tehdä valmiiksi jo samalla vastaanottokäynnillä.

Paikkamateriaalin valinnassa tulee ottaa huomioon paikan kestävyys, hinta ja esteettisyys. Keskustelemme kanssasi eri vaihtoehdoista sekä kustannuksista ja valitsemme parhaan hoitovaihtoehdon juuri sinun tarpeisiisi.

Kysy lisää