Iensairauksien hoito

Varaa aika

Ientulehdus ja hampaan kiinnityskudostuho eli parodontiitti ovat yleisiä suun sairauksia. Syy näihin sairauksiin ovat Ienrajoihin kertyvät bakteeripeitteet. Lisäksi tupakointi ja diabetes ovat merkittäviä iensairauksien riskitekijöitä.

Pitkään jatkuva ientulehdus voi johtaa parodontiitin syntyyn. Parodontiitti alkaa usein poskihammasalueelta, jonka puhdistus kotona on usein haasteellisinta. Parodontiitti on merkittävä riski myös yleisterveydelle. Hoitamaton parodontiitti altistaa sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksille sekä heikentää diabeteksen hoitotasapainoa. Lisäksi parodontiitti lisää elimistön matala-asteista tulehdustilaa. Ienterveys on siksi oleellinen osa yleisterveyttä.

Varaa aika

Miten iensairauksia hoidetaan?

Iensairauksien hoidossa potilaan omahoito on tärkeässä roolissa. Hoito onnistuu vain potilaan kanssa yhteistyössä. Hammaslääkäri puhdistaa bakteeripeitteet hampaan pinnoilta siihen tarkoitetulla erikoisvälineistöllä. Myös mahdolliset bakteereiden kertymistä lisäävät tekijät kuten paikkaylimäärät hiotaan ja poistetaan. Hampaistosta pyritään saamaan mahdollisimman helposti puhdistettava, jotta omahoito toteutuisi mahdollisimman mutkattomasti kotona. Suuhygienistillä on tärkeä rooli saavutettujen hoitotulosten ylläpitämisessä.

Joskus iensairauksien hoito vaatii erikoisosaamista ja erikoisvälineistöä. Etenkin pitkälle edennyt kiinnityskudossairaus on usein kiinnityskudossairauksiin erikoistuneen hammaslääkärin osaamista vaativaa.

Ienvetäymien hoito

Ienvetäymät voivat aiheuttaa ikävää vaivaa, mm. päivittäistä vihlontaa. Lisäksi ienvetäymät voivat lisätä hampaan juuren reikiintymisriskiä ja paikallisen ientulehduksen riskiä. Ienvetäymä voi olla myös esteettinen haitta. Ienvetäymiä voidaan kuitenkin hoitaa: joskus riittävä hoito voi olla hammasjuuripintojen suojaaminen esimerkiksi fluorikäsittelyllä tai yhdistelmämuovilla, mutta toisinaan ienvetäymiä voidaan joutua korjaamaan leikkaushoidolla.

Omahoito on tärkeää ienterveyden kannalta

Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan ientulehdusta esiintyy yli 70 %:lla 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Syventyneitä ientaskuja esiintyy aikuisväestössä yli 60 %:lla. Vaikean parodontiitin esiintyvyys nousee jyrkästi 20 ja 40 ikävuoden välillä. Lisäksi lähes puolessa hammasimplanteista esiintyy implanttirakennetta ympäröivän limakalvon tai syvemmän kiinnityskudoksen tulehdus. Tulehdus lisää implanttiin liittyviä ongelmia ja implantin menetyksen riskiä.

Parodontiittia edeltää aina ientulehdus, joten ientulehduksen hoito on tärkeässä roolissa parodontiitin ennaltaehkäisyssä. Tässä omahoidolla on ratkaiseva merkitys.

Ienrajoihin kertyvä bakteeripeite eli plakki tulee puhdistaa huolellisesti aamuin illoin hammasharjalla. Lisäksi bakteeripeitteet tulee puhdistaa hammasväleistä päivittäin. Hammasvälipuhdistukseen voidaan käyttää hammaslankaa, hammastikkua tai hammasväliharjaa. Sinua hoitava hammaslääkäri tai suuhygienisti opastaa juuri sinulle sopivat omahoitovälineet.

Myös tupakoinnin tiedetään olevan merkittävä hampaan ja hammasimplanttien kiinnityskudossairauksien riskitekijä. Siksi tupakoimattomuus on tärkeä osa ien- ja kiinnityskudossairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitoa.

Ennen hammasimplanttihoitoa suun tulee olla hoidettu

Hammasimplantti ei reikiinny. Sen sijaan hammasimplanttia ympäröivät kudoksen voivat tulehtua omia hampaita ympäröivän ikenen tapaan, ja tulehdus voi johtaa jopa hammasimplantin menetykseen. Jotta ongelmilta vältytään, tulee ikenien olla terveet ennen hammasimplanttihoitoa.

Tarvitsetko apua ienterveyden kanssa?

Jos et ole varma, mikä ienterveytesi tilanne on tai kaipaat tukea omahoidossa, älä epäröi ottaa yhteyttä ja kysyä lisää asiantuntijoiltamme!

Ota yhteyttä