Juurihoidot

Varaa aika

Juurihoito tarkoittaa hampaan juurikanavien puhdistamista juurikanavainstrumenteilla ja desinfioivilla huuhteluaineilla. Tämän jälkeen juurikanavat täytetään tiiviisti siihen suunnitellulla materiaalilla. Lopuksi hammas paikataan tai kruunutetaan.

Juurihoito on tarpeellinen pääsääntöisesti juurikanavien infektoitumisen takia. Tämä johtuu yleensä hampaassa olevasta syvästä karieksesta eli reiästä. Joskus hammastapaturmien jälkiseurauksena saattaa olla hammasytimen kuolio. Myös silloin juurihoitoa tarvitaan.

Juurenkärjen tulehduspesäkkeet ovat pääsääntöisesti oireettomia. Ne tulevat usein esiin sattumalöydöksinä röntgenkuvauksen yhteydessä. Antibioottihoidolla juurikanavan infektio ei parane. Kun hampaan hermo-verisuonikudos on infektoitunut ja sitä myötä tuhoutunut, ei elimistöstä ole verenkierron kautta yhteyttä juurikanaviin. Koska mikrobit ovat juurikanavissa, oikea hoito on hampaan juurihoito.

Varaa aika

Juurihoidon onnistumisen edellytyksenä on riittävä aika ja hampaan suojaus

Juurihoidon suorittamiseen menee yleensä 1-3 hoitokäyntiä. Sen tekemiseen tulee varata riittävästi aikaa. Hoito on kivutonta, kun hammas puudutetaan hyvin. Juurihoidon onnistumisessa avainasemassa on hampaan eristäminen muusta suuontelosta hoitokäynnin ajaksi Kofferdamilla, eli hampaan ympärille asetettavalla suojalla. Lisäksi onnistumisen edellytyksenä on kaikkien juurikanavien asianmukainen hoito sekä hampaan tiivis sulkeminen juurihoidon jälkeen muovipaikalla, keraamisella täytteellä tai kruunulla.

Lue lisää

Hampaan paranemista seurataan juurihoidon jälkeen

Juurihoitoon kuuluu hampaan seuranta. Yleensä kontrollikäynti on viimeistään vuoden kuluttua hoidon valmistumisesta. Jos alkutilanteessa hampaassa on ollut tulehduspesäke juurten ympärillä, seurataan röntgenkuvalla tulehduspesäkkeen paraneminen. Paranemisen seuranta on tärkeää, koska hampaan juurenkärjen tulehdus voi olla oireeton. Hammasperäiset oireettomatkin tulehdukset voivat aiheuttaa yleisterveydellistä haittaa: ne voivat esimerkiksi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa sekä olla haitaksi sydän- ja verenkiertoelimistön terveydelle.

Joskus juurihoito vaatii erikoisosaamista

Juurihoito kuuluu hammaslääkärin peruskoulutukseen. Juurikanavasysteemit ovat kuitenkin välillä kovin erikoisia – siksi onnistuneeseen juurihoitoon saatetaan joskus tarvita juurihoitoihin perehtynyttä hammaslääkäriä tai erikoishammaslääkäriä ja erikoisvälineitä. Toisinaan hammas saattaa olla niin huonossa kunnossa, että hammasta ei voida juurihoidollakaan pelastaa. Tällöin oikea hoito on hampaan poisto.

Viimeisen 15 vuoden aikana kehitys juurihoidon materiaaleissa ja instrumenteissa on mennyt huimasti eteenpäin. Tiedon, taidon ja oikeiden instrumenttien sekä materiaalien myötä pystymme tänä päivänä hoitamaan tapauksia, joiden hoito ei aiemmin olisi ollut mahdollista.

Juurihoidosta julkaistiin Duodecimin Käypä hoito –suositus kesäkuussa 2016. Se on luettavissa osoitteessa www.kaypahoito.fi

Haluatko lisätietoa?

Jos epäilet, että hampaasi voisi olla juurihoidon tarpeessa, varaa aika hammastarkastukseen. Hammastarkastuksen yhteydessä kartoitamme suusi terveyden ja keskustelemme kanssasi juuri sinulle parhaista hoitomuodoista. Mikäli jokin jäi askarruttamaan tai kaipaat lisätietoa hoidosta, ota yhteyttä.

Ota yhteyttä