Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Juurihoito Tampere

Juurihoito tarkoittaa hampaan juurikanavien puhdistamista juurikanavainstrumenteilla ja desinfioivilla huuhteluaineilla. Puhdistamisen jälkeen juurikanavat täytetään tiiviisti siihen suunnitellulla materiaalilla. Lopuksi hammas paikataan tai kruunutetaan.

Juurihoitoa tarvitaan useimmiten juurikanavien infektoitumisen takia. Infektoituminen johtuu yleensä hampaassa olevasta syvästä karieksesta eli reiästä. Joskus myös hammastapaturmaa saattaa seurata hammasytimen kuolio. Tällöinkin tarvitaan juurihoitoa.

Juurenkärjen tulehduspesäkkeet ovat pääsääntöisesti oireettomia. Ne tulevat usein esiin sattumalöydöksinä röntgenkuvauksen yhteydessä. Antibioottihoidolla juurikanavan infektio ei parane. Kun hampaan hermo-verisuonikudos on infektoitunut ja infektoitumisen myötä tuhoutunut, ei antibioottikaan pääse verenkierron kautta juurikanaviin. Koska mikrobit ovat nimenomaan juurikanavissa, joihin antiobiooteilla ei ole yhteyttä, vain hampaan juurihoito voi auttaa.

Lue lisää:
erikoishammaslaakarille.fi

Sattuuko juurihoito? Miten sen onnistuminen varmistetaan?

Juurihoidon toteuttaminen vaatii yleensä 1–3 hoitokäyntiä. Hoitoon tulee varata riittävästi aikaa. Juurihoito ei satu, kun hammas puudutetaan hyvin.

Juurihoito onnistuu, kun hoidettava hammas saadaan eristetyksi muusta suuontelosta hoitokäynnin ajaksi. Eristämiseen tarvitaan Kofferdamia eli hampaan ympärille asetettavaa suojaa. Lisäksi onnistuminen vaatii sen, että kaikki juurikanavat hoidetaan asianmukaisesti. Juurihoidettava hammas täytyy myös sulkea tiiviisti juurihoidon jälkeen. Sulkemiseen käytetään muovipaikkaa, keraamista täytettä tai kruunua.

Juurihoidon jälkeen hammasta seurataan

Juurihoitoon kuuluu hampaan seuranta. Yleensä kontrollikäynti on viimeistään vuoden kuluttua hoidon päättymisestä. Jos hampaan juurten ympärillä on alkutilanteessa ollut tulehduspesäke, pesäkkeen paraneminen varmistetaan röntgenkuvalla.
 
Paranemisen seuranta on tärkeää, koska hampaan juurenkärjen tulehdus voi olla oireeton. Oireettomatkin hammasperäiset tulehdukset voivat aiheuttaa yleisterveydellistä haittaa. Ne voivat heikentää esimerkiksi diabeteksen hoitotasapainoa sekä olla haitaksi sydän- ja verenkiertoelimistön terveydelle.

Joskus juurihoito vaatii erikoisosaamista

Juurihoito kuuluu hammaslääkärin peruskoulutukseen. Juurikanavasysteemit ovat kuitenkin välillä kovin erikoisia. Siksi  juurihoitoon tarvitaan joskus sekä erikoisvälineitä että erityisosaajaa.  Erityisosaajana voi toimia juurihoitoihin perehtynyt hammaslääkäri tai erikoishammaslääkäri. Toisinaan hammas saattaa olla niin huonossa kunnossa, ettei sitä voida juurihoidollakaan pelastaa. Tällöin oikea hoito on hampaan poisto.

Viimeisen 15 vuoden aikana kehitys juurihoidon materiaaleissa ja instrumenteissa on mennyt huimasti eteenpäin. Tiedon ja taidon karttuessa sekä uudenaikaisten instrumenttien ja materiaalien ansiosta pystymme tänä päivänä hoitamaan tapauksia, joiden hoito ei aiemmin olisi ollut mahdollista.

Juurihoidosta julkaistiin Duodecimin Käypä hoito –suositus kesäkuussa 2016. Se on luettavissa osoitteessa www.kaypahoito.fi

juurihoito Tampere

Haluatko lisätietoa?

Jos epäilet, että hampaasi voisi olla juurihoidon tarpeessa, varaa aika hammastarkastukseen. Hammastarkastuksen yhteydessä kartoitamme suusi terveyden ja keskustelemme kanssasi juuri sinulle parhaista hoitomuodoista. Mikäli jokin jäi askarruttamaan tai kaipaat lisätietoa hoidosta, ota yhteyttä.