Purentakisko

Varaa aika

Purentakisko on ylä- tai alahampaisiin asetettava irrotettava, usein muovinen suoja. Sen tarkoitus on rentouttaa purentalihaksia, vapauttaa painetta leukaniveliltä sekä suojata hampaita.

Purentakiskoa suositellaan henkilöille, ketkä esimerkiksi unissaan narskuttelevat hampaitaan tai tapaavat joko tietyissä tilanteissa tai lähes jatkuvasti purra hampaitaan kovaa yhteen. Tämän seurauksena voi aiheutua mm. hampaiden kulumista, hammaskiilteen vaurioitumista, purentalihastaen ja leuan jännitystä ja kiputiloja, leukavammoja, sekä päänsärkyä.

Kiskoa käytetään lähtökohtaisesti nukkuessa, mutta joissain tapauksissa voit käyttää kiskoa esimerkiksi autoa ajaessa tai päätetyötä tehdessä.

Varaa aika

Purentakiskolla on kolme tärkeää tehtävää:

Hampaiden suojaaminen

Hampaiden narskuttelu on yleinen vaiva. Narskuttelu kuluttaa hampaan kiillettä ja pahimmassa tapauksessa narskuttelemalla voi saada kulutettua hampaistoin aivan ikenien tasolle, jos hampaita ei suojata purentakiskolla. Narskuttelun ei aina tarvitse olla ääntä tuottavaa, vaan voit vaurioittaa hampaita nukkuessasi, jos tiedostamatta puret leukoja voimakkaasti yhteen. Todennäköisesti kärsit narskuttelusta tai hampaiden yhteen puremisesta, jos aamuisin purenta ei tunnu omalta, hampaat kipeytyvät tai pään ja kaulan alueen lihakset ovat jännittyneet.

Purentalihasten rentouttaminen

Purentaperäisissä vaivoissa krooniset kasvo- ja niskakivut sekä toistuvat päänsäryt ovat yleisiä. Usein myös migreenityyppiseen päänsärkyyn liittyy purentaperäisiä vaivoja, joko oireet aiheuttavina tai oireita pahentavina. Pään ja kaulan alueen lihasten jäykkyys sekä päänsärky on vaiva, johon on usein saatavissa apua purentakiskosta. Jos kiskolla ei saada riittävää hyötyä, voidaan tilannetta auttaa myös purentalihashieronnalla tai lihaksia rentouttavilla lääkeainepistoksilla.

Leukanivelten suojaus

Leukanivel yhdistää alaleuan kalloon. Kahden luun välissä sijaitsee välilevy. Leukanivelet joutuvat kovalle rasitukselle puhuttaessa, pureskellessa ja esimerkiksi haukotellessa. Kipu nivelessä ja sen ympäristössä voi olla epämiellyttävä, tai se voi jopa rajoittaa nivelen liikettä. Purentakisko hampaiden välissä pitää niveltilan auki, jolloin aineenvaihdunta niveltilassa on parempaa nukkuessasi, eikä välilevy ole puristuksissa kahden luun välissä hampaita yhteen purtaessa. Leukanivelen välilevyn vaurioon viittaavat leukalukko, rajoittunut suun avaus sekä kipu nivelen alueella.

Purentakiskot valmistetaan aina yksilöllisesti

Jokainen purentakisko valmistetaan yksilöllisesti hammaslääkärin toimesta. Hampaista otetaan ensin malli jäljennösten tai skannauksen perusteella, jonka perusteella purentakisko valmistetaan.

Purentakisko on tyypillisesti muovinen suoja, jonka voit laittaa ja ottaa pois koska tahansa. Useimmat käyttävät purentakiskoa nukkuessaan, tai suorittaessaan keskittymistä vaativia tai stressaavia tehtäviä, joiden aikana he tapaavat purra hampaitaan kovaa yhteen.

Ota yhteyttä