Hammasimplantit paikoilleen navigaattorin avulla

27.7.2020

 

Blogiteksti on laadittu Ville Männistön haastattelun pohjalta. Ville Männistö on hammaslääkäri ja erikoistuva suu- ja leukakirurgi.

”Hammasimplantilla voidaan korvata puuttuvia hampaita. Uusi hammas on suussa pysyvästi kiinni, ja se toimii aivan samalla tavalla kuin luonnolliset hampaat”, Ville kertoo.

 

Hammasimplantit Tampere

Hammasimplantti korvaa puuttuvan hampaan

Elämme pidempään kuin yksikään sukupolvi ennen meitä. Hampaamme eivät kuitenkaan aina kestä satavuotispäiviimme saakka. Matkan varrella hampaita saattaa irrota tapaturmissa. Toisaalta erilaiset korjaustoimenpiteetkin voivat heikentää hampaiden kestävyyttä, ja joskus esimerkiksi juurihoidettu tai laajalti paikattu hammas saattaa lopulta irrota.

Puuttuva hammas tai useita puuttuvia hampaita voidaan korvata hammasimplantilla. Itse implantti on titaaninen keinojuuri, joka kiinnitetään leukaluuhun kirurgisessa toimenpiteessä. Implantti kiinnittyy toimenpidettä seuraavien kuukausien aikana leukaluuhun, ja kun kiinnittyminen on tapahtunut, implanttiin voidaan kiinnittää kruunuja, siltoja tai irtoproteeseja.

 

 

Hammasimplantti on ruuvin muotoinen keinojuuri, joka asetetaan kirurgisesti leukaluuhun. Implantissa oleviin kierteisiin voidaan kiinnittää uusi hammaskruunu, joskus kaksikin.

Yleensä implantit on valmistettu titaanista. Titaania käytetään monissa muissakin kehon proteeseissa, kuten lonkka- tai polviproteeseissa. Titaanimateriaalin erityisominaisuus on se, että se mukautuu ja kiinnittyy leukaluuhun muutamassa kuukaudessa (osseointegraatio).

Hammaslääkäriasema Helmiäisessä käytetään ainoastaan kliininesti tutkittuja Straumann– ja Nobel Biocare -implantteja, joiden laatuun ja kestävyyteen voi luottaa.

Millintarkkaa implantointia navigaattorin avulla

Kesällä 2020 Helmiäisen implanttihoidoissa siirryttiin seuraavalle tasolle uuden laitehankinnan myötä. Jatkossa implantit voidaan asemoida oikeille paikoilleen millintarkasti implanttinavigaattorin avulla.

Varsinaisessa implantin laittamisessa ei ole muuttunut mikään.
Navigaattoriavusteisuus vaikuttaa kuitenkin seuraavilla tavoilla:

  • luusiirteitä tarvitaan entistä vähemmän
  • protetiikka kestää entistä pidempään
  • potilasturvallisuus lisääntyy ja komplikaatiot vähenevät, kun kudosten tilanne voidaan ennakoida koko toimenpiteen ajan

”Navigaattorin ansiosta toimenpide voidaan kohdistaa millintarkasti oikeaan paikkaan”, kertoo hammaslääkäri Ville Männistö.

 

Millainen on ihanteellinen implanttiasiakas?

Hammasimplantointi onnistuu parhaiten, kun asiakas

  • pitää hyvää huolta suunterveydestään
  • voi riittävän hyvin – mahdollisien perussairauksien, esim. diabeteksen, tulisi olla hoitotasapainossa
  • ei kärsi iensairauksista
  • ei tupakoi
  • ei ole enää kasvuiässä

Implantointialueella tulee olla riittävästi omaa luuta. Luun määrää voidaan lisätä käyttämällä keinoluuta, siirtämällä potilaan omaa luuta toisesta paikasta tai yhdistää edellisiä.

 

 

Monipuolinen toimenpide

Implantit tarjoavat monipuolisia vaihtoehtoja. Yksi puuttuva hammas korjataan yhdellä hampaalla. Kaksi puuttuvaa hammasta voidaan joissain tilanteissa korjata yhdellä implantilla, johon kiinnitetään kaksi hammasta. Kolme puuttuvaa hammasta voidaan korvata kahdella implantilla ja niiden varaan kiinnitetyillä kolmella hampaalla.

Muutamalla strategisesti sijoitetulla implantilla ja niiden varaan rakennetuilla hampailla voidaan korjata laajojakin puutoksia. Jos olet menettänyt kaikki hampaasi, voidaan puutos korvata koko leuan pituisella sillalla tai muutaman implantin varaan kiinnitettävällä, irroitettavalla neppariproteesilla.

 

Näin alkuun

Implanttihoito on usein monivaiheinen prosessi, jonka aikana hammaslääkärissä käydään muutamia kertoja.

Hammaslääkäri Ville Männistön maksuton implanttikonsultaatio on hyvä paikka aloittaa implantoinnin harkinta tai suunnittelu. Ajan veloituksettomaan implanttikonsultaatioon voit varata alla olevia linkkejä napauttamalla.

Hammasimplantit navigaattori