Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Hampaan lohkeama

Julkaistu: 10.5.2021

Hampaan lohkeamisella tarkoitetaan tyypillisesti sitä, kun hampaasta tai hammaspaikasta irtoaa palanen. Lohkeama saattaa tuntua terävältä, ja hampaassa saattaa tuntua kipua.

Yleisimpiä syitä hampaan lohkeamiselle ovat tapaturma, jonka seurauksena hampaaseen kohdistuu voimakas isku, tai puraisu johonkin kovaan aineeseen esimerkiksi syömisen yhteydessä. Myös hampaiden pitkäkestoinen narskuttelu tai hoitamaton karies voivat heikentää hammasta siten, että se lohkeaa tavallista helpommin.

Lohjennut hammas on aina syytä käydä tarkastuttamassa hammaslääkärillä. Mikäli hampaan lohkeama on pieni eikä siitä aiheudu kipua, ei päivystyskäyntiä välttämättä tarvita, vaan voit odottaa seuraavaan arkipäivään ja varata normaalisti ajan.

Lohjenneen hampaan korjaus

Mitä suurempi lohkeama on tai mitä enemmän se aiheuttaa kipua, sitä nopeammin lohjennut hammas on syytä korjata. Myös hampaan vihlonta ja heiluminen ovat merkkejä siitä, että hammaslääkäriaika on syytä varata ripeästi.

Pienet lohkeamat voidaan useimmiten korjata helposti tasoittamalla hammasta hiomalla sekä täyttämällä lohkeama paikka-aineella suoraan potilaan suussa. Hampaan paikkaus voidaan suorittaa paikallispuudutuksessa täysin kivuttomasti, jopa vain muutamassa minuutissa.

Mikäli lohkeama on suuri ja ulottuu hampaan ytimeen, tulee hammas ensin juurihoitaa. Suuremman lohkeaman korjaamiseen ei välttämättä myöskään riitä pelkkä hampaan paikkaaminen, vaan se tulee korjata keinotekoisella hammaskruunulla.

Harvoissa tapauksissa hammas vahingoittuu esimerkiksi tapaturman seurauksena niin pahasti, että sitä ei saada hoidettua. Tällöin vahingoittunut hammas voidaan poistaa ja korvata yksittäisellä hammasimplantilla.

Hammaslääkäri tekee aina hoidon tarpeen arvioinnin ja keskustelee yhdessä kanssasi lohjenneen hampaan korjauksen vaihtoehdoista. Mitä nopeammin lohjennut hammas tarkastetaan ja korjataan, sitä todennäköisemmin se saadaan säästettyä.

Lohkeama ennen korjausta ja korjauksen jälkeen
Etuhampaan lohkeama korjattuna yhdistelmämuovipaikalla

Hampaan lohkeama voidaan ehkäistä

Tapaturmaista hampaan lohkeamista voi olla vaikea ehkäistä, mutta sen riskiä voidaan pienentää. Ensimmäinen askel on säännöllinen hammastarkastus, jossa mahdolliset hampaita heikentävät kariekset ja iensairaudet voidaan havaita ja hoitaa ajoissa.

Mikäli harrastat esimerkiksi urheilulajeja, joissa riski saada isku hampaaseen on korkea, voit käyttää hammassuojia. Mallin mukaan juuri sinulle teetetty hammassuoja on huomaamaton käytössä, mutta suojaa tehokkaasti hampaitasi lohkeamiselta tai muilta vaurioilta.

Myös hampaiden narskuttamiseen on tarjolla hammassuojia. Purentakiskoa käytetään tyypillisesti öisin ja se sekä ehkäisee hampaiden narskuttamista että suojaa hampaita tehokkaasti.

Hammas lohjennut? Ei hätää.

Ota rohkeasti yhteyttä, niin arvioidaan yhdessä, kuinka kiireellisestä tapaturmasta on kyse. Palvelemme aamusta iltaan Tampereen ydinkeskustassa, ja lisäksi päivystämme myös lauantaisin.