Hammaskiven poisto Tampere

Varaa aika

Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia, joka ei lähde pois harjaamalla. Hammaskiven poisto eli hampaiden mekaaninen puhdistus tulisi tehdä säännöllisesti, sillä hammaskivi tulehduttaa ja ärsyttää ikeniä sekä aiheuttaa esimerkiksi pahanhajuista hengitystä.

Hammaskiven poistotarve arvioidaan hammastarkastuksessa, mutta halutessasi voit varata suoraan ajan hammaskiven poistoon. Hammaskiven määrä ja muodostumistahti on yksilöllistä, mutta tyypillisesti sopiva hammaskiven poistoväli on 1–3 vuotta – voit siis ajoittaa sen kätevästi aina hammastarkastuksen yhteyteen.

Varaa aika

Mitä on hammaskivi?

Hammaskivi on suun mikrobeista peräisin olevaa kovettunutta bakteeriplakkia. Hammaskivi muodostuu syljen kalsiumyhdisteistä herkimmin sylkirauhasten läheisyyteen eli yläposkihampaiden ympärille sekä alaetualueelle.

Hammaskiveä muodostuu hampaiden vapaiden pintojen lisäksi myös ikenen alla olevaan ientaskuun, josta se voi olla hankala huomata. Hoitamaton ientulehdus ja hammaskivi voivat aiheuttaa parodontiittia, mikä on hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava tulehdussairaus. Hammaskiveä muodostuu myös implantteihin sekä proteeseihin.

Miten hammaskiven syntyä voi ehkäistä?

Kiinnityskudosten hoidossa ja hammaskiven ehkäisyssä hyvät kotihoitovälineet ja oikeanlainen, onnistunut omahoito kotona ovat ensiarvoisen tärkeitä. Hampaat tulee harjata ja hammasvälit puhdistaa huolellisesti esimerkiksi hammaslankaimella kahdesti päivässä.

Osaava henkilökuntamme opastaa sinulle hoidon yhteydessä oikeanlaisen harjaustekniikan sekä sopivat välineet hammasvälien puhdistamiseen.

Miten hammaskiven poisto tapahtuu?

Hammaskiven poisto tehdään tavallisesti ultraäänilaitteella sekä käsi-instrumentein. Hoidossa hammaskivi irrotetaan hellävaraisesti mutta tehokkaasti hampaan pinnasta ja huuhdellaan pois.

Puhdistuksen ei tule tuottaa kipua, mutta mikäli ikenet ovat pahasti tulehtuneet, ne voivat olla arat. Tarvittaessa hammaskiven poiston yhteydessä voidaan käyttää myös puudutusta.

Kysy lisää