Uniapnea – mikä se on ja miten sitä hoidetaan?

23.12.2021

Uniapneaa on unihäiriö, joka aiheuttaa hengityskatkoja unen aikana. Ahtaat hengitystiet tekevät sisäänhengitykselle alipaineen, joka tukkii hetkellisesti ilman virtaamisen sisäänpäin aiheuttaen hengityskatkoksen. Katkoksien vuoksi nukkuja havahtuu unesta, vaikkei sitä tiedostakaan. Katkonaiset yöt ilmenevät väsymyksenä ja ärtyneisyytenä päivällä.

Uniapnean oireet

Uniapnean oireita ovat kuorsaus, hengityskatkokset, väsymys, ärtyneisyys ja muistihäiriöt. Lisäksi voi olla yöhikoilua ja yöllisiä rytmihäiriöitä. Näihin oireisiin harvoin havahdutaan heti, vaan ennemmin ajatellaan niiden aiheutuvan rankasta työpäivästä, vaihdevuosista tai myöhään valvomisesta. Usein uniapneaan havahdutaankin vasta, kun kanssanukkuja huomauttelee kovasta kuorsauksesta tai korahduksista, jotka tulevat hengityskatkoksen päätteeksi.

Etenkin yksinnukkujan on vaikea havaita uniapnean oireita, muutoin kuin pitkään jatkuneesta väsymyksestä. Väsymyksen on hyvä tutkia, ottaa tosissaan ja hakea apua mahdollisimman pian. Elämänlaatu paranee huomattavasti, kun saa riittävästi unta. Vireystila kasvaa, jaksaa liikkua paremmin ja on hyväntuulisempi.

Uniapnean hoito

On hyvä, että uniapneasta puhutaan aiempaa enemmän ja kynnys sairauden hoitamiseen on madaltunut. Hoidon aloittaminen varhaisessa vaiheessa ensisijaisen tärkeää. Mitä nopeammin aloittaa uniapnean hoidon, sitä paremmat ovat tulokset ja sitä nopeammin elämänlaatu paranee.

Apnea- ja kuorsauskiskot auttavat lievässä ja keskivaikessa uniapneassa

Jos sinulla on todettu lievä tai keskivaikea uniapnea, on sairautta mahdollista hoitaa apnea-/kuorsauskiskojen avulla. Kuorsauskiskot ovat aina yksilöllisesti, oman hampaiston muotoon, tehdyt. Kiskojen avulla kiristyvät nielun lihakset ja kudokset sekä siirretään alaleukaa eteenpäin, estäen kielen painumisen hengitysteiden eteen. Näin hengitystiet pysyvät avoinna, hengityskatkokset ja kuorsaus vähenevät.

Uniapnean hoidossa käytetään myös paljon nenän kautta annettavaa ylipainehengityshoitoa. Tätä hoitomuotoa kutsutaan lyhyemmin CPAP-hoidoksi. CPAP-hoidossa käytetään apuna laitetta, jonka kautta hengitetään nenämaskin avulla huoneilmaa pienellä ylipaineella. Tällä tavoin estetään hengitysteiden tukkeutuminen unen aikana. Laitetta ei tarvitse itse ostaa, vaan lääkärin määräyksellä laitteen saa lainattua lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineeksi.
Ehkäise elintavoilla uniapnean puhkeamista

Uniapnea ei ole pelkästään univaikeuksia vaan ihan oikea sairaus, jonka hoitoon on suhtauduttava vakavasti ja hoitosuunnitelmaa noudattaen. Taudin puhkeamiseen voi itse vaikuttaa elintavoilla eli välttämällä ylipainoa, tupakointia sekä alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden liiallista käyttöä. Jo taudin alkuvaiheessa, silloin kun uniapnea on lievää, kannattaa aloittaa kuorsauskiskojen käyttö.

Tutustu apneakiskoihin