Hyödynnämme evästeitä varmistaaksemme Sinulle parhaan mahdollisen palvelun. Voit hallinnoida itse, mitä evästeitä palvelussa otetaan käyttöön ja muuttaa asetuksiasi helposti milloin tahansa.
Ientulehdus ja hampaan kiinnityskudostuho eli parodontiitti ovat yleisiä suun sairauksia. Syy näihin sairauksiin löytyy ienrajoihin kertyvistä bakteeripeitteistä. Myös tupakointi ja diabetes ovat iensairauksien riskitekijöitä.
Pitkään jatkuva ientulehdus voi johtaa parodontiitin syntyyn. Usein parodontiitti alkaa poskihammasalueelta, jonka puhdistus kotona on haasteellisinta. Merkittävä riski parodontiitti on myös yleisterveydelle. Hoitamattomana se altistaa sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksille sekä heikentää diabeteksen hoitotasapainoa. Lisäksi parodontiitti lisää elimistön matala-asteista tulehdustilaa. Ienterveys on siis oleellinen osa yleisterveyttä.
Lue lisää erikoishammaslaakarille.fi
Iensairauksien hoidossa potilaan omahoidolla on tärkeä merkitys. Siksi hoito onnistuu vain yhteistyössä potilaan kanssa. Hammaslääkäri puhdistaa bakteeripeitteet hampaan pinnoilta siihen tarkoitetulla erikoisvälineistöllä. Myös mahdolliset bakteereiden kertymistä lisäävät tekijät, kuten paikkaylimäärät, poistetaan. Hampaistosta pyritään saamaan mahdollisimman helposti puhdistettava, jotta omahoito kotona onnistuisi mahdollisimman mutkattomasti kotona. Saavutettujen hoitotulosten ylläpitämisessä tarvitaan hyvän omahoidon lisäksi myös suuhygienistin apua.
Joskus iensairauksien hoito vaatii erikoisosaamista ja erikoisvälineistöä. Etenkin pitkälle edennyt kiinnityskudossairaus vaatii kiinnityskudossairauksiin erikoistuneen hammaslääkärin eli parodontologian erikoishammaslääkärin osaamista.
Ienvetäymät voivat aiheuttaa ikävää vaivaa, mm. päivittäistä vihlontaa. Lisäksi ienvetäymät voivat lisätä hampaan juuren reikiintymisriskiä ja paikallisia ientulehduksia. Ienvetäymä voi olla myös esteettinen haitta.
Ienvetäymiä voidaan kuitenkin hoitaa. Joskus riittävä hoito voi olla hammasjuuripintojen suojaaminen esimerkiksi fluorikäsittelyllä tai yhdistelmämuovilla, mutta toisinaan ienvetäymiä voidaan joutua korjaamaan leikkaushoidolla. Leikkauksen tekee parodontologian erikoishammaslääkäri.
Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan ientulehdusta esiintyy yli 70 prosentilla 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Syventyneitä ientaskuja esiintyy yli 60 prosentilla aikuisväestöstämme. Vaikean parodontiitin esiintyvyys nousee jyrkästi 20 ja 40 ikävuoden välillä. Myös joka toisella hammasimplanttipotilaalla esiintyy implanttirakennetta ympäröivän limakalvon tai syvemmän kiinnityskudoksen tulehdusta. Tulehdus lisää implanttiin liittyviä ongelmia ja implantin menetyksen riskiä.
Parodontiittia edeltää aina ientulehdus. Siksi ientulehduksen hoito on tärkeä osa parodontiitin ennaltaehkäisyä. Ratkaisevin merkitys on päivittäisellä omahoidolla.
Ienrajoihin kertyvä bakteeripeite eli plakki pitää poistaa hammasharjalla huolellisesti aamuin illoin. Bakteeripeitteet tulee puhdistaa myös hammasväleistä päivittäin. Hammasvälipuhdistukseen voidaan käyttää hammaslankaa, hammastikkua tai hammasväliharjaa. Sinua hoitava hammaslääkäri tai suuhygienisti opastaa juuri sinulle sopivat omahoitovälineet.
Tupakointi on merkittävä hampaan ja hammasimplanttien kiinnityskudossairauksien riskitekijä. Siksi tupakoimattomuus on tärkeä osa ien- ja kiinnityskudossairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitoa.
Hammasimplantti ei reikiinny. Sen sijaan hammasimplanttia ympäröivät kudoksen voivat tulehtua omia hampaita ympäröivän ikenen tapaan, ja tulehdus voi johtaa jopa hammasimplantin menetykseen. Jotta ongelmilta vältytään, tulee ikenien olla terveet ennen hammasimplanttihoitoa.
Jos et ole varma, mikä ienterveytesi tilanne on tai kaipaat tukea omahoidossa, älä epäröi ottaa yhteyttä ja kysyä lisää asiantuntijoiltamme!