Hyödynnämme evästeitä varmistaaksemme Sinulle parhaan mahdollisen palvelun. Voit hallinnoida itse, mitä evästeitä palvelussa otetaan käyttöön ja muuttaa asetuksiasi helposti milloin tahansa.
Pelko voi johtua monista syistä. Usein pelon taustalta löytyy ikäviä kokemuksia, joista saattaa olla aikaa vuosia tai jopa vuosikymmeniä.
Kaikesta huolimatta pelon ei tulisi siirtää tai estää hammaslääkärillä käyntiä. Suun terveys vaikuttaa ihmisen yleisterveyteen, ja hoitamattomasta suusta voi pahimmassa tapauksessa kehkeytyä infektioita, jotka vahingoittavat koko kehoa. Pelon taltuttamiseen löytyy runsaasti eriasteisia keinoja.
Pelosta kannattaa kertoa jo aikaa varatessa, koska tällöin pelko ja jännitys voidaan ottaa huomioon alusta lähtien. Pelkopotilaille varataan Helmiäisessä aina normaalia pidempi aika. Jos jo pelkkä ajan varaaminen tuntuu vaikealta, ajanvaraus kannattaa antaa läheisen hoidettavaksi.
Ensimmäisellä vastaanottokäynnillä ei välttämättä tarvitse ryhtyä toimenpiteisiin. Pelkäävä asiakas voi varata pelkän tarkastus- tai vaikkapa vain keskusteluajan. Potilaan kannattaa kertoa heti käynnin aluksi hammaslääkärille pelostaan.
Hammaslääkärin kanssa voi yhdessä sopia myös merkin tauolle. Käden pystyyn nostaminen on hyvä ja informatiivinen merkki siitä, että tarvitaan hengähdystaukoa. Kun potilas tietää saavansa käsimerkistä tauon, kontrolli säilyy hänellä itsellään ja pelon kärki voi taittua. Hammaslääkäripelko liittyy usein tunteeseen kontrollin menettämisestä.
Rentoutumisen harjoittelu auttaa elämään pelon kanssa tai jopa voittamaan sen kokonaan. Rentoutumistapoja voivat olla esimerkiksi kehon aktiivinen rentoutus, syvään hengittäminen ja mielikuvaharjoitukset. Myös rentouttava musiikki kuulokkeissa saattaa auttaa.
Jos pelko aiheuttaa jonkin kehonosan jännitystä, on hyvä opetella rentouttamaan juuri kyseinen kehonosa. Hengittäminen ja jännittäminen kietoutuvat yhteen. Pelkäävän hengitys kiihtyy ja muuttuu pinnalliseksi. Hengitysrytmin hidastaminen aktivoi parasympaattisen hermoston eli levossa toimivan hermoston toimintaa. Parasympaattisen hermoston aktivoituminen rauhoittaa pelon stressaamaa elimistöä.
Tietoiset mielikuvaharjoitukset ovat hyvä tapa rauhoittaa mieltä ja kehoa. Osa pelkopotilaista saa apua myös katonrajassa olevan television tuijottamisesta. Kun keskittyy TV-ohjelmaan, hammaslääkäripelko unohtuu – ainakin hetkittäin.
Nykyiset puudutteet ovat tehokkaita, ja ne toimivat hyvin, joten kipua ei tarvitse pelätä. Jos itse puudutuspistos jännittää, limakalvolle voidaan sivellä puudutusgeeliä ennen puudutteen pistämistä. Tällöin edes puudutus ei tee kipeää.
Pelkopotilasta hoidettaessa varsinaisen hoidon tukena voidaan käyttää esilääkitystä. Esilääke otetaan 45–60 minuuttia ennen varsinaista toimenpidettä tyhjään vatsaan. Esilääke saa olon rentoutuneeksi, ja sen vaikutus hälvenee muutaman tunnin kuluessa.
Esilääkitystoiveesta on hyvä mainita jo ensimmäistä aikaa varatessa.
Jos hammaslääkäripelko on voimakasta, nukutushammashoito auttaa. Nukutus luokitellaan kevyt- ja syvänukutukseen. Kevytnukutuksessa anestesialääkäri rauhoittaa potilaan lääkeaineella, jolloin potilaan tajunnantaso alenee. Kevytnukutus sopii aikuisille potilaille, joiden toimenpiteet kestävät noin kaksi tuntia.
Syvänukutus eli yleisanestesia sopii potilaille, joiden hampaissa on paljon korjattavaa tai joiden hoito on vaarassa jäädä pelon vuoksi kokonaan tekemättä. Lue lisää nukutushammashoidosta.
Arviolta puolet suomalaisaikuisista pelkää tai ainakin jännittää hammaslääkärikäyntejä. Vaiva on yleinen, ja usein pelon taustalta löytyy myös ymmärrettäviä syitä:
Jännityksestä ja pelosta kannattaa mainita jo ajanvarauksen yhteydessä, koska Helmiäisessä pelkopotilaille varataan normaalia pidempi aika. On tärkeää keskustella pelostaan avoimesti hammaslääkärin kanssa, sillä pelkoon Helmiäisessä suhtaudutaan ymmärtäväisesti. Pelon tunnustaminen voi jo itsessään helpottaa oloa. Vaikkei näin kävisikään, pelosta kannattaa puhua. Hammaslääkärimme räätälöivät jokaiselle pelkopotilaalle yksilöllisen hoitosuunnitelman, jossa asiakkaan tuntemuksia kuunnellaan erityisellä tarkkuudella.
Helmiäisessä käytetään useita tehokkaita keinoja pelon taltuttamiseen.
Jos jo pelkkä ajanvaraus ahdistaa, on hyvä pyytää ystävää tai muuta läheistä auttamaan ajan varaamisessa. Hammaslääkärin vastaanotolle voi vallan mainiosti tulla yhdessä läheisen ihmisen kanssa.
Kyllä voi. Nukutushammashoito on yleistynyt, ja anestesiatiimin läsnäolo kuuluu Helmiäisen arkeen. Nukutushammashoito alkaa hammastarkastuksella ja hampaiden kuvantamisella. Näiden pohjalta teemme sinulle hoitosuunnitelman sekä hinta-arvion.
Varsinaisena hoitopäivänä ennalta sovittu hoitosuunnitelma toteutetaan – sinun nukkuessasi. Helmiäisessä nukutuksista vastaa kokenut anestesialääkäri Ilkka Kalli, jolla on vuosien kokemus hammashoidoista nukutuksessa.