Hammassärky

Hammassärky kertoo usein hampaan reikiintymisestä. Helmiäisen särkypäivystys palvelee sinua maanantaista lauantaihin Tampereen ytimessä.

Hammassärky johtuu useimmiten reikiintymisestä. Kun reikä ulottuu kiilteestä syvälle hammasytimeen, se ärsyttää hammasytimen hermoja sisältävää kudosta. Tämä aiheuttaa särkyä. Särkyä voivat aiheuttaa myös erilaiset tulehdukset. Tulehduksen aiheuttaman hammaskivun taustalta saattaa löytyä esimerkiksi hampaaseen kohdistunut isku tai hammasytimen lähelle ylettyvä paikka.

Ennen varsinaista hammaskipua ja -särkyä suussa on yleensä tapahtunut jo paljon asioita: tulehdus saattaa edetä hyvin vähin oirein pitkällekin. Hammassärky on lähes aina merkki siitä, että on korkea aika varata aika hammaslääkärin vastaanotolle. Toki osa säryistä ja kivuista on myös ohimeneviä.

Vaikka hammassärky lievittyisikin välillä ja sen kanssa pystyisi elämään, säryn syyt on hyvä selvittää. Jos hammassärkyyn liittyy turvotusta tai kipu on sietämätöntä, on hakeuduttava päivystykseen. Hammaslääkäriasema Helmiäinen päivystää Tampereen ydinkeskustassa maanantaista lauantaihin.

hammassärky tampere

Hammassäryn oireet

Hammassärky voi aluksi oireilla vain harvoin. On tyypillistä, että alkuun hampaassa tuntuu lyhytaikaista kipua vain, kun ihminen syö esimerkiksi makeaa tai kylmää. Tulehduksen edetessä lämmönvaihtelut ja mekaaninen rasitus (esim. pureminen, hampaan koputtelu) aiheuttavat pidempää jomotusta. Jos tulehdusta ei hoideta, särky lisääntyy, voimistuu ja alkaa tuntua tykyttävänä. Lopulta särky voi olla hyvin voimakasta, ja hammaskipu saattaa säteillä laajalle alueelle.

Ennen hammaslääkäriä

Kun hammasta särkee, on ensiarvoisen tärkeää hakeutua hammaslääkäriin. Jos vastaanotolle ei pääse saman tien, kipua on hyvä lievittää käsikauppalääkkeellä, esimerkiksi parasetamolilla tai ibuprofeenilla. Kylmä- tai kuumapakkaushoito saattavat myös hieman lievittää särkyä.

hammassärky

hammassärky tampere hammaslääkäri

Hammassäryn hoito

Hammassärky johtuu useimmiten reiästä. Jos reikä ei ei ulotu hampaan ytimeen saakka, riittää usein se, että vaurioitunut kudos poistetaan ja reikä paikataan.

Jos tulehdus ulottuu hammasytimeen saakka ja oireet ovat tuntuvia, hakeudutaan päivystykseen. Päivystysvastaanotolla hammaslääkäri poistaa vaurioituneen hammaskudoksen ja tulehtuneen pulpakudoksen (hampaan ytimessä oleva tila, jossa on mm. hermoja ja verisuonia). Päivystysvastaanotolla tehtäviä ensiaputoimia ovat myös väliaikainen paikkaus, kipulääkitys, mahdollisesti myös antibiootti. Ensiavun jälkeen hammas juurihoidetaan.

Jos potilaana on lapsi ja tulehdus on maitohampaassa, hoitona saattaa toimia myös hampaan poistaminen.

Ota yhteyttä

Hammassärky – kotihoito

Hammaskipu voi olla hyvin epämiellyttävää. Voit kuitenkin pyrkiä lievittämään kipua jo kotona, ennen kuin pääset hammaslääkäriin tarkempaa diagnoosia ja hoitoa varten.

Tässä muutamia vinkkejä hammassäryn kotihoitoon:

  • Kipulääkkeet:
    Voit ottaa reseptivapaita kipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia. Noudata annostusohjeita ja varmista, että lääke sopii sinulle.
  • Kylmähoito:
    Kylmähoito voi auttaa vähentämään turvotusta, tulehdusta ja kipua. Laita jääpussi tai kylmäpakkaus puhtaan kankaan sisään. Pidä kylmäpakkausta  varovasti kipeän hampaan tai posken päällä noin 15-20 minuutin ajan.
  • Suolavesihuuhtelu:
    Huuhtele suutasi lämpimällä suolavedellä. Sekoita noin puoli teelusikallista suolaa lasilliseen lämmintä vettä ja huuhtele suutasi varovasti noin 30 sekunnin ajan. Tämä voi auttaa desinfioimaan suuta.
  • Pehmeät ruoat:
    Vältä kovia, kuumia, makeita ja happamia ruokia ja juomia. Nämä voivat ärsyttää hampaita ja lisätä kipua. Syö pehmeitä ja viileitä ruokia, kuten jogurttia, soseita ja keittoja.
  • Suuhygienia:
    Pidä huolta päivittäisestä suuhygieniasta harjaamalla hampaasi huolellisesti kahdesti päivässä ja käyttämällä hammaslankaa. Ole kuitenkin varovainen, ettei hampaiden harjaaminen ole liian voimakasta kipeällä alueella.
  • Vältä purukumia ja tupakkatuotteita:
    Purukumin pureskelu ja tupakointi voivat ärsyttää hampaita ja ikeniä. Vältä sekä purukumia että tupakointia, jos mahdollista.

Hammaskipu – milloin hammaslääkäriin?

Lapsen hammassäryn kanssa on syytä mennä hammaslääkäriin herkästi. Aikuinen voi lykätä käyntiä muutaman päivän, ellei turvotusta tai nielemis- ja suunavausongelmia ole eikä hammaskipu ole sietämätöntä.

Hammaslääkäripelko saattaa estää vastaanotolle tulemisen, vaikka särky olisi jatkuvaakin. Pelkoa ei tarvitse hävetä, koska pelon taklaamiseen nykyhammaslääkäreiltä löytyy paljon eriasteisia keinoja. Meidän tavastamme toimia pelkopotilaiden kanssa voit lukea täältä.