Sietämätön hammassärky

Sietämätön hammassärky vaatii pikaisia toimenpiteitä. Hammassärky voi johtua monista eri syistä, esimerkiksi hammasinfektiosta, hampaan vaurioitumisesta, ientulehduksesta tai purentaongelmista.

Jos kipu on erittäin voimakasta tai siihen liittyy turvotusta, on hammaslääkärin vastaanotolle hakeuduttava viipymättä. Iltaisin tai viikonloppuisin on syytä olla yhteydessä hammaslääkäripäivystykseen.

Helmiäisen päivystävät hammaslääkärit palvelevat sinua maanantaista lauantaihin.

Sietämätön hammassärky – ensiapu kotona

  • Huuhtele suu ja puhdista hammasvälit

Joskus sietämätön hammassärky voi johtua hammasväliin jääneestä ruoantähteestä. Huuhtele suusi vedellä ja yritä poistaa mahdollinen ruokajäämä hampaidesi välistä hammaslangalla tai hammasväliharjalla.

  • Kivunlievitys

Voit yrittää lievittää kipua ennen päivystysvastaanottoa. Käytä reseptivapaita särkylääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia, kuitenkin annostusohjeita noudattaen.

  • Vältä kylmää ja kuumaa

Vältä kuumaan tai kylmään ruokaan ja juomaan tarttumista. Nämä voivat provosoida kipua.

  • Vältä painetta

Vältä pureskelua kipeällä puolella.

  • Kylmäpakkaus

Kääri jääpussi tai kylmäpakkaus pyyhkeeseen ja pidä sitä kipeän alueen ulkopuolella poskessa noin 15–20 minuutin ajan.

Miksi sietämätön hammassärky pahenee maatessa?

Usein hammassärky pahenee maatessa. Hammasinfektio lisää verenkiertoa ja painetta kipeässä hampaassa, Kipu ja särky tuntuvat voimakkaina etenkin maatessa.

Jos sinulla on purentaongelmia, kuten hampaiden narskuttelua (bruksismi), purennan paine voi lisääntyä yöllä. Tämä voi voimistaa jo valmiiksi sietämätöntä hammassärkyä.

Joskus sietämätön hammassärky johtuu poskiontelotulehduksesta. Poskiontelontulehdukseen liittyvä hammassärky voimistuu maatessa, koska makuuasennossa oleminen lisää nesteen virtausta poskionteloihin aiheuttaen ylimääräistä painetta.

Hampaassa oleva reikä voi oireilla sietämättömänä kipuna. Särky on ehdottoman tärkeää hoitaa asianmukaisesti. Näin vältetään mahdolliset komplikaatiot ja pitkäaikaiset ongelmat. (Erikoishammaslääkäri, suu- ja leukakirurgi Ville Männistö)

Hammassärky paikkauksen jälkeen

Hammassärky paikkauksen jälkeen voi johtua monesta syystä.

Yleensä kyse on normaalista, ohimenevästä ilmiöstä. Kun muovipaikka kovetetaan, se kutistuu hieman kovettuessaan. Tämä voi aiheuttaa jännitystä hampaaseen. Myös poraaminen ja paikkauksen aikana käytettävät kemikaalit ärsyttävät hammasta.

Kipua helpottaaksesi voit ottaa reseptivapaita särkylääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia. Tämä ei kuitenkaan yleensä ole tarpeen. Vältä kuumaa, kylmää tai kovaa ruokaa ja juomaa. Nämä voivat aiheuttaa tuntemuksia paikatussa hampaassa.

Joskus kyse on kuitenkin uudesta infektiosta. Jos paikatun hampaan alla oli piilevä infektio, se voi pahentua tai uusiutua paikkauksen jälkeen.

Jos särky on sietämätöntä tai hammas on kipeä vielä pari kuukautta paikkauksen jälkeen, sitä kannattaa tulla näyttämään vastaanotolle, kertoo hammaslääkäri Päivi Pelkonen.

Sietämätön hammassärky hampaan poiston jälkeen

Pieni särky hampaan poiston jälkeen on normaali ilmiö. Toipumisvaiheeseen voi kuulua lievää kipua ja turvotusta. Kipu kestää yleensä yhdestä kolmeen päivään ja on suurimmillaan 6–8 tunnin päästä hampaanpoistosta. Poistoa seuraavan viikon aikana hammassäryn pitäisi kuitenkin laantua.

Ibuprofeeni ja parasetamoli lievittävät särkyä. Mikäli hammas on poistettu leikkauksellisesti, on hammaslääkäri saattanut määrätä sinulle antibioottia ja reseptillä saatavia kipulääkkeitä. Nämä kannattaa ottaa ohjeen mukaan ja etupainoitteisesti, jotta särky pysyy kurissa eikä ehdi muuttua sietämättömäksi. Särkylääkkeet kannattaa ottaa ohjeen mukaan, vaikkei särkyä olisikaan!

Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä särkylääkkeitä ei hampaan poiston jälkeen kannata ottaa, koska ne lisäävät haavan vuotoalttiutta.

Jos hammassärky on voimakasta, pitkäkestoista tai se pahenee ajan myötä, ota yhteyttä sinua hoitaneeseen hammaslääkäriin. (Suu- ja leukakirurgi Ville Männistö)

hammassärky paikkauksen jälkeen

Hammaslääkäripäivystys

Lue lisää

Perushammashoito Tampereella

Lue lisää

Varaa aika

Verkkoajanvaraus