Hyödynnämme evästeitä varmistaaksemme Sinulle parhaan mahdollisen palvelun. Voit hallinnoida itse, mitä evästeitä palvelussa otetaan käyttöön ja muuttaa asetuksiasi helposti milloin tahansa.
Hampaan lohkeaminen tarkoittaa tyypillisesti sitä, että hampaasta tai hammaspaikasta irtoaa palanen. Lohkeamisen seurauksena hampaan reuna saattaa tuntua terävältä. Hampaassa saattaa tuntua myös kipua.
Myös hampaiden pitkäkestoinen narskuttelu tai hoitamaton karies voivat heikentää hammasta siten, että se lohkeaa tavallista helpommin.
Lohjennut hammas on aina syytä käydä tarkastuttamassa hammaslääkärillä. Mikäli hampaan lohkeama on pieni eikä siitä aiheudu kipua, ei päivystyskäyntiä välttämättä tarvita, vaan voit odottaa seuraavaan arkipäivään ja varata normaalisti ajan.
Mitä suurempi lohkeama on tai mitä enemmän se aiheuttaa kipua, sitä nopeammin lohjennut hammas on syytä korjata. Myös hampaan vihlonta ja heiluminen ovat merkkejä siitä, että hammaslääkäriaika on syytä varata ripeästi.
Pienet lohkeamat voidaan useimmiten korjata helposti tasoittamalla hammasta ja täyttämällä lohkeama paikka-aineella suoraan potilaan suussa. Lohjenneen hampaan paikkaus voidaan tehdä paikallispuudutuksessa täysin kivuttomasti. Monesti lohkeaman korjaaminen vie aikaa hyvin vähän, jopa vain muutamia minuutteja.
Mikäli lohkeama on suuri ja ulottuu hampaan ytimeen, hammas täytyy ensin juurihoitaa. Suuren lohkeaman korjaamiseen ei välttämättä myöskään riitä pelkkä hampaan paikkaaminen, vaan se tulee korjata keinotekoisella hammaskruunulla.
Harvoissa tapauksissa hammas vahingoittuu esimerkiksi tapaturmassa niin pahasti, ettei sitä ei saada hoidettua. Tällöin vahingoittunut hammas voidaan poistaa ja korvata yksittäisellä hammasimplantilla.
Hampaan lohkeamista hoidettaessa hammaslääkäri tekee aina hoidon tarpeen arvioinnin ja keskustelee yhdessä kanssasi lohjenneen hampaan korjauksen vaihtoehdoista. Mitä nopeammin lohjennut hammas tarkastetaan ja korjataan, sitä todennäköisemmin se saadaan säästettyä.
Ota yhteyttä, niin arvioimme lohjenneen hampaan tilanteen sekä hoidamme sen nopeasti ja ammattitaidolla Tampereen ydinkeskussa!
Tapaturmainen hampaan lohkeaminen on usein vaikeasti ehkäistävissä, mutta lohkeamisten riskiä voidaan kuitenkin pienentää. Ensimmäinen askel on säännöllinen hammastarkastus, jossa mahdolliset hampaita heikentävät kariekset ja iensairaudet voidaan havaita ja hoitaa ajoissa.
Mikäli harrastat esimerkiksi urheilulajeja, joissa riski saada isku hampaaseen on korkea, voit käyttää hammassuojia. Mallin mukaan juuri sinulle teetetty hammassuoja on huomaamaton käytössä, mutta suojaa tehokkaasti hampaitasi lohkeamiselta tai muilta vaurioilta.
Myös hampaiden narskuttamiseen on tarjolla hammassuojia. Purentakiskoa käytetään tyypillisesti öisin ja se sekä ehkäisee hampaiden narskuttamista että suojaa hampaita tehokkaasti.