Hammashoito nukutuksessa

nukutushammashoito hammashoito nukutuksessa

Hammashoito nukutuksessa voi olla ratkaiseva apu, jos hammaslääkäripelko estää hammaslääkärikäynnit.

Nukutushammashoito sopii pelkopotilaiden lisäksi muillekin. Esimerkiksi moni kiireinen yrittäjä valitsee hammashoidon nukutuksessa, koska nukutuksen aikana isotkin hammasremontit voidaan saada valmiiksi jopa yhdellä kerralla, kertoo anestesialääkäri Ilkka Kalli.

Ilkka Kalli käy nukuttamassa Helmiäisen potilaita, ja hän toimii tämän blogitekstin asiantuntijakommentaattorina. Kalli on yksi nukutushammashoidon tunnetuimmista nimistä sekä Tampereella että Helsingissä. Tampereen kaupungilla hän vastaa myös lasten nukutushammashoidoista.

Hammashoito nukutuksessa – mitä, missä, milloin

Nukutushammahoidon suosio on kasvanut monista syistä:

  • Nukutus on verraton apu silloin, kun pelko uhkaa estää hammaslääkärikäynnit.
  • Nukutus tulee avuksi myös kiireen keskellä: vaikka korjattavaa on paljon, nukutuksen ansiosta kokonaishoito voidaan toteuttaa yhden käyntikerran aikana.
  • Nukutus tarjoaa oivallisen avun myös, jos potilaan nielu on herkkä ja yökkäilytaipumus vaikeuttaa hammashoitoa.

Nukutushammashoito on ennen muuta tiimityötä: Hammaslääkärin ja hammashoitajan lisäksi paikalla on anestesialääkäri oman tiiminsä kanssa. Anestesiatiimi vastaa potilaan nukutuksesta, ja suunterveyden ammattilaiset vastaavat potilaan hammashoidosta. Oleellisinta on se, että anestesialääkäri ja hammaslääkäri tuntevat toisensa ja toistensa työtavat.

Laadun varmistaa se, että koko hoitotiimi on tottunut työskentelemään yhdessä, kiteyttää anestesialääkäri Ilkka Kalli.

Hammashoito nukutuksessa – polikliininen syvänukutus

Syvänukutus on yleisanestesia, joka on suunniteltu hammashoitoa varten. Se sopii erinomaisesti potilaille, joiden hampaissa on paljon korjattavaa ja joiden toimenpidekokonaisuudet vievät paljon aikaa. Syvänukutuksessa potilas nukkuu tasaisesti koko hoidon ajan anestesialääkärin ja -hoitajan valvonnassa, ja hammaslääkäri puolestaan pääsee tekemään kaikki tarvittavat toimenpiteet reippaassa tahdissa, usein yhden käyntikerran aikana.

Syvänukutuksen aikana potilaan henkitorveen asetetaan intubaatioputki. Se lisää turvallisuutta ja nopeuttaa hammaslääkärin työtä. Intubaatioputki asetetaan paikoilleen vasta nukahtamisen jälkeen, ja se poistetaan heti herätyksessä. Potilaalle putkesta ei siis aiheudu vaivaa.

Syvänukutuksesta herättyään potilas on pari tuntia anestesiatiimin seurattavana, minkä jälkeen hän voi kotiutua saattajansa kanssa.

Nukutushammashoidon hinta

Näin nukutushammashoidon hinta muodostuu:

  • nukutuksen hinta 500 euroa/tunti
  • nukutuksen aikana tehtävien toimenpiteiden hinta

Nukutuksen minimiaika on kaksi tuntia, joten nukutuskustannukset ovat aina vähintään 1000 euroa.

Hammashoito nukutuksessa – kevytnukutus

Kevytnukutuksessa anestesialääkäri rauhoittaa potilaan lääkeaineella – sedatiivilla – siten, että potilaan tajunnan taso laskee. Sedatiivi annostellaan suoneen, jolloin potilaan kivut ja pelot lievittyvät huomattavasti. Kuten syvänukutustakin käytettäessä, myös kevytnukutuksessa anestesialääkäri on paikalla koko toimenpiteen ajan.

Kevytnukutus sopii erinomaisesti aikuisille potilaille, joiden toimenpiteet kestävät noin kaksi tuntia. Toimenpiteiden jälkeen potilas on 30–60 minuuttia seurannassa, minkä jälkeen hän voi lähteä kotiin yhdessä saattajan kanssa.

Jos hoito kestää paria tuntia pidemmän ajan, voidaan hampaat hoitaa joko usean käyntikerran aikana tai syvänukutuksessa.

Sedaation hinta

Sedaation eli kevytnukutuksen hinta on sama kuin syvänukutuksen (500 €/h), koska välineet ja henkilöresurssit ovat samat kuin syvänukukutuksessakin.

Kevytnukutus on perinteistä ilokaasuhoitoa tehokkaampi hammaspelon ja jännityksen lääkehoito, Ilkka Kalli kertoo.

Hammashoito nukutuksessa – usein kysyttyä

1. Valitsenko syvänukutuksen vai kevytnukutuksen?

Syvänukutus sopii parhaiten lapsipotilaille ja sellaisille aikuispotilaille, joiden hammashoito on laaja. Syvänukutus saattaa olla paras vaihtoehto myös silloin, jos hammashoito pelottaa paljon tai jo potilaalla on herkkä nielu eli yökkäilytaipumusta.

Kevytnukutus on hiukan syvänukutusta edullisempi vaihtoehto, ja se sopii potilaille, joiden hampaat voidaan saada kuntoon 1–2 tunnissa.

Sinun ei tarvitse tuntea nukutushammashoidon kaikkia saloja. Helmiäisen ammattilaiset opastavat sinua mielellään. Yhdessä ammattilaisen kanssa löydät itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

2. Tuttu hammaslääkärini tarjoaa vain yhdentyyppistä nukutusta. Onkohan kyse kevyt- vai syvänukutuksesta?

Tätä kannattaa kysyä suoraan yrityksestä. Nukutus-termillä voidaan viitata joskus syvänukutukseen eli yleisanestesiaan. Joskus mainoksissa puhutaan nukutuksesta myös lääkerentoutuksen eli kevytnukutuksen yhteydessä.

Hammaslääkäriasema Helmiäinen tarjoaa molempia vaihtoehtoja.

3. Miksi nukutushammashoito on niin harvinaista?

Hammaslääkäreiden koulutusohjelman aikana ammattilaiset eivät kouluttaudu nukutushammashoitoon. Tämän vuoksi hammashoito nukutuksessa on melko harvinainen palvelu yksityissektorillakin.

Ne hammaslääkärit, jotka työskentelevät myös sairaaloissa, ovat puolestaan hyvin tottuneita toteuttamaan hammashoitoa nukutuksessa.

Helmiäisen ammattilaisista monet työskentelevät muun työnsä ohella myös erikoissairaanhoidon parissa. Tämän vuoksi he ovat rutinoituneita muun muassa nukutushammashoidon osalta.

Nukutushammashoito vaatii hammaslääkäriltä myös pitkää työkokemusta. Koska nukutus kestää pisimmilläänkin vain noin viisi tuntia, hammaslääkärin on pystyttävä tekemään laajatkin kokonaishoidot huolellisesti ja ripeästi.

4. Miten nukutukseen pitää valmistautua?

Saat kaikki ohjeet hyvissä ajoin ennen vastaanotolle tuloasi. Ohjeiden noudattaminen on erittäin tärkeää.

5. Mitä kaikkea minusta mitataan nukutuksen aikana?

Tärkeimpiä mitattavia asioita:

  • unen syvyys
  • verenpaine
  • pulssi
  • hengitys

6. Entä nukutushammashoidon hinta?

Nukutushammashoidon hinta muodostuu kahdesta tekijästä, tehtävistä toimenpiteistä ja nukutuksesta.

Nukutus maksaa Helmiäisessä 500 euroa/tunti. Minimissään nukutuksen osuus on lähes aina 1000 euroa, eli potilas nukutetaan ainakin kahdeksi tunniksi. Tämän 1000 euron lisäksi potilas maksaa hammashoidosta, joka hänelle nukutuksen aikana tehdään. Hammashoidon hinta on aina sama, tehtiinpä hoito nukutuksessa tai hereillä.

Kevytnukutus eli sedaatio on Kela-korvattava, yleisanestesiasta eli syvänukutuksesta ei saa Kela-korvausta.

nukutushammashoito

Nukutushammashoito Helmiäisessä

Lue lisää

Unexi.info

Lue lisää

Varaa aika

Verkkoajanvaraus