Lasten ja nuorten hammastapaturmat

Hammastapaturmat ovat yleisiä niin pienillä lapsilla kuin nuorillakin, ja ne sattuvat usein leikin, liikunnan tai arkisten vahinkojen seurauksena. On hyvä tietää, miten tapaturmat tyypillisesti tapahtuvat, miten niitä voi ehkäistä ja miten toimia oikein, jos vahinko sattuu.

Tässä artikkelissa käsittelemme lasten ja nuorten hammastapaturmien syntyä ja ehkäisyä, sekä ennen kaikkea sitä, miten toimia, jos vahinko sattuu. Asiantuntijana artikkelissamme toimii suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Karoliina Pitkänen Hammaslääkäriasema Helmiäiseltä.

Suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Karoliina Pitkänen

Me Helmiäisellä päivystämme tapaturmien ja muiden akuuttien hammasasioiden varalta aukioloaikojemme puitteissa maanantaista lauantaihin Hämeenkadun varrella Tampereen keskustassa – ota yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Soita Helmiäiseen: 03 777 1700.

Pienten lasten hammastapaturmat

Taapero- ja leikki-ikäisillä hammastapaturmat johtuvat usein kaatumisista, kun lapsi opettelee kävelemään tai juoksemaan.

Myös vauhdikkaat leikit, kuten kiipeily, keinuminen ja liukumäessä temppuilu, voivat johtaa hampaisiin kohdistuviin iskuihin. Lisäksi lapset saattavat purra kovia esineitä, kuten leluja, mikä voi aiheuttaa hampaiden lohkeamista tai murtumista.

Kouluikäisten ja nuorten hammastapaturmat

Isommilla lapsilla ja nuorilla hammastapaturmat sattuvat usein liikunnan ja urheilun parissa. Erityisesti kontakti- ja vauhtilajeissa, kuten jalkapallossa, jääkiekossa, skeittauksessa ja laskettelussa hampaat voivat kolhiintua ilman suojaa.

Myös pyöräilyssä ja skuutilla ajettaessa kaatuminen voi aiheuttaa hampaan murtuman tai irtoamisen.

Lisäksi koulussa ja vapaa-ajalla sattuu vahinkoja, joissa hampaat voivat osua kovaan pintaan tai esimerkiksi kaverin päähän tai kyynärpäähän.

Miten toimia, jos lapsi tai nuori kolauttaa tai rikkoo hampaansa?

Jos lapsi satuttaa hampaansa, tilanne voi tuntua pelottavalta, mutta useimmiten vaurioita voidaan kuitenkin hoitaa hyvin. Tärkeintä on pysyä itse rauhallisena, tarkistaa tilanne huolellisesti ja toimia järkevästi ensiapuohjeiden mukaan.

1. Rauhoita tilanne ja tarkista vauriot

Jos lapsi kaatuu tai saa iskun suuhunsa, rauhoittele lapsi ja tarkista suu. Verta voi tulla runsaasti, vaikka vamma olisi pieni, joten huuhtele suu varovasti viileällä vedellä, jotta näet tilanteen paremmin. Otsalamppu tai taskulamppu helpottaa suuhun katsomista.

2. Tarkista, onko hammas löystynyt, murtunut tai irronnut

Jos hammas on vain hieman arka tai siinä on vähäisesti lisääntynyt liikkuvuus, seuraa tilannetta, mutta vältä kovaa pureskelua.

Jos pysyvä hammas on murtunut, etsi lohjennut pala ja säilytä se esimerkiksi maidossa tai suun sisällä posken ja ikenen välissä. Näin autat säilyttämään hampaan solujen elinkelpoisuuden, ja sitä todennäköisemmin pala voidaan kiinnittää hammashoidossa takaisin. Hampaan juuren pinnalla on elävää kudosta, joka voi vaurioitua kuivuessaan.

Suu (posken ja ikenen välissä) on hyvä säilytyspaikka, sillä sylki auttaa pitämään hampaan kosteana ja suojaa sitä kuivumiselta. Tässä on kuitenkin riski, että hampaan nielaisee vahingossa. Maito on siksi myös hyvä säilytysneste, koska sen pH ja mineraalitasapaino ovat lähellä kehon omaa ympäristöä. Sen sijaan vedessä tai paperiin käärittynä säilytys ei ole paras tapa – voit myös säilyttää hammasta pienessä määrässä sylkeä, jos muut tavat eivät onnistu. Hampaan ei tulisi antaa kuivua säilytyksen aikana.

Maitohampaan paloja ei tarvitse säilyttää. Mikäli maitohammas on lohjennut, siirtynyt selvästi paikoiltaan tai irronnut, tulee kuitenkin hakeutua hammaslääkäriin jatkotutkimuksiin.

Jos hammas on siirtynyt paikaltaan, älä yritä väkisin palauttaa sitä, vaan hakeudu hammaslääkäriin.

Jos pysyvä hammas on irronnut kokonaan, on hyvä toimia nopeasti:

    • Hae hammas ja koske vain sen kruunuosaan (älä juureen). Huuhtaise hammas hyvin kevyesti irtoroskista.
    • Yritä laittaa hammas takaisin paikalleen, jos mahdollista. Jos et pysty, säilytä se maidossa, syljessä tai fysiologisessa suolaliuoksessa.
    • Hakeudu välittömästi hammaslääkäriin – mitä nopeammin hammas saadaan takaisin paikoilleen, sitä paremmat ovat sen pelastamisen mahdollisuudet. Hammas tulisi saada reponoitua paikoilleen tunnin sisällä tapaturmasta.
    • Helmiäisellä on päivystysaikoja joka arkipäivä sekä lauantaisin aukioloaikojemme puitteissa. Jos olette matkalla, hakeutukaa lähimpään hammaslääkäripäivystykseen.

3. Milloin hammaslääkäriin?

Hakeudu lapsen tai nuoren kanssa hammaslääkäriin, jos:

    • Pysyvä hammas on murtunut, siirtynyt tai irronnut.
    • Hammas heiluu voimakkaasti tai lapsi ei pysty puremaan kunnolla.
    • Suuhun tulee haava, joka vuotaa pitkään tai on syvä.
    • Hammaskipu on voimakasta tai pahenee seuraavina päivinä.
    • Ikeniin tai huuleen muodostuu suuri turvotus tai mustelma.
    • Jos olet epävarma, on aina parempi idea tulla tarkastamaan tilanne ammattilaisella kuin arvailla tilanteen vakavuutta kotona. Mitä nopeammin hoito aloitetaan, sen paremmat tulokset sillä yleensä on.

Maitohampaiden tapaturmissa hoidon tarve riippuu vaurion vakavuudesta. Jos maitohammas irtoaa, sitä ei yleensä kiinnitetä takaisin, mutta hammaslääkärin on hyvä arvioida, onko pysyvien hampaiden kehitys vaarassa.

4. Kipulääkettä ja seurantaa

Lapselle voi antaa tarvittaessa särkylääkettä ohjeen mukaan. Pehmeä ruoka ja viileät juomat voivat helpottaa oloa. Tarkkaile hampaita ja ikeniä muutaman päivän ajan – jos väri muuttuu tummaksi, kipu pahenee tai tulehdusoireita ilmenee, ota yhteyttä hammaslääkäriin. Hyvä suuhygienia nopeuttaa suun haavojen paranemista.

Lasten ja nuorten hammastapaturmien hoito ja tulokset

Useimmat lasten hammastapaturmat voidaan hoitaa hyvin, ja lapsi saa yleensä takaisin kauniin ja toimivan hammasrivistön. Hoidon tarve riippuu sekä vamman laajuudesta että siitä, onko kyseessä maitohammas vai pysyvä hammas.

  • Pienet lohkeamat ja kolhut eivät yleensä vaadi toimenpiteitä, ja hampaat voivat pysyä täysin toimintakykyisinä. Tarvittaessa hammas voidaan muotoilla ja silottaa hammaslääkärissä.
  • Lohjennut tai murtunut pysyvä hammas voidaan usein paikata valkoisella hampaaseen sopivalla materiaalilla tai kiinnittää talteen otettu hampaan pala takaisin.
  • Siirtyneet tai heiluvat hampaat voivat kiinnittyä itsestään ajan kanssa, mutta hammaslääkärin on hyvä tarkistaa tilanne.
  • Irronnut pysyvä hammas voidaan joskus kiinnittää takaisin, jos se saadaan nopeasti hammaslääkäriin oikeassa säilytyksessä (ks. ylempää Miten toimia, kohta 2).

Vaikka tapaturma olisi hurja, nykyaikaisella hammashoidolla voidaan lähes aina palauttaa hampaiden ulkonäkö ja purentakyky. Lapsen hampaiden kehitystä seurataan tarpeen mukaan, ja jos myöhemmin tarvitaan lisähoitoa, esimerkiksi oikomishoitoa, se voidaan toteuttaa kasvun edetessä.

Hammastapaturmien ehkäisy

Lasten ja nuorten elämä on täynnä liikuntaa, leikkiä ja kokeilunhalua, ja vaikka kuinka yrittäisimme varoa, tapaturmia sattuu väistämättä – onhan se osa kasvamista ja itsensä testaamista. Vauhdikas liikkuminen, urheiluharrastukset ja spontaanit leikit voivat johtaa yllättäviin tilanteisiin, joissa hammastapaturmia voi sattua. Niiden riskiä voi onneksi vähentää merkittävästi muutamilla yksinkertaisilla keinoilla:

  1. Hammassuojat urheiluun
    Kontakti- ja vauhtilajeissa, kuten jääkiekossa, jalkapallossa, koripallossa ja kamppailulajeissa, hammassuojat ovat tehokkain tapa ehkäistä hampaiden vaurioita. Ne suojaavat iskujen ja törmäysten aiheuttamilta hampaan lohkeamisilta ja irtoamisilta.
  2. Kypärät ja suojavarusteet
    Pyöräilyssä, skuutilla ajossa, skeittauksessa, laskettelussa, lumilautailussa ja muissa vauhdikkaissa harrastuksissa kypärän käyttö suojaa paitsi päätä myös kasvoja ja hampaita. Joissain lajeissa, kuten rullaluistelussa, myös kasvosuojallinen kypärä voi olla hyvä valinta.
  3. Turvallinen ympäristö leikkiin
    Pienillä lapsilla hammastapaturmat johtuvat usein kaatumisista. Turvallisen leikkiympäristön varmistaminen – esimerkiksi mattojen käyttö liukkailla lattioilla ja terävien kulmien pehmustaminen – voi vähentää kaatumisista johtuvia iskuja hampaisiin.
  4. Opeta lapselle turvallisia tapoja
    Lapsia voi opastaa välttämään vaaratilanteita, kuten kovaa esineiden pureskelua, tuolien keikuttamista ja liian rajua leikkiä kiipeilytelineissä tai keinussa.
  5. Älä käytä hampaita työkaluna
    Vanhempien kannattaa opettaa lapsille, ettei hampaita tule käyttää esimerkiksi pullojen avaamiseen tai pakettien repimiseen, sillä se voi aiheuttaa lohkeamia ja murtumia.

Kun hammastapaturmien riskejä tunnistaa ja niihin varautuu, moni vahinko voidaan ennaltaehkäistä – ja jos jotain sattuu, on hyvä tietää, miten toimia. On aina parempi soittaa hammaslääkäriin ja käydä varmuuden vuoksi paikan päällä, jos tilanne epäilyttää.

Hammas­lääkäri­päivystys

– myös lauantaisin!

Päivystävät hammaslääkärimme palvelevat sinua maanantaista lauantaihin akuuteissa hammashoidon tarpeissa Tampereen ydinkeskustassa.

Lue lisää