Viisaudenhampaan poisto – mitä sinun tulisi tietää?

hampaan poisto viisaudenhampaan poisto tampere

Viisaudenhampaat ovat ylimääräiset poskihampaat, jotka puhkeavat yleensä 17–25 vuoden iässä. Kaikille viisaudenhampaat eivät aiheuta ongelmia, mutta monilla ne voivat jäädä osittain puhjenneiksi tai kasvaa vinossa mikä voi aiheuttaa kipua ja tulehduksia (perikoroniitti). Tällaisissa tapauksissa niiden poistaminen on suositeltavaa.

Hammaslääkäriasema Helmiäisessä viisaudenhampaan poisto on yleinen ja normaali toimenpide, joita tehdään meillä vuosittain satoja. Tässä artikkelissa kerromme viisaudenhampaan poistosta yhdessä suu- ja leukakirurgian erikoislääkärimme Karoliina Pitkäsen kanssa.

Onko viisaudenhampaiden poisto aina tarpeen?

Ei aina. Jos viisaudenhampaat puhkeavat normaalisti ja niitä voi puhdistaa helposti, niiden poistoon ei ole tarvetta. Poistoa suositellaan kuitenkin, jos:

  • Viisaudenhammas aiheuttaa toistuvia tulehduksia, hammaskipua tai turvotusta
  • Viisaudenhampaat estävät muiden hampaiden puhkeamista, yleisimmin toisten poskihampaiden eli seiskojen puhkeamista.
  • Hampaassa on reikiintymistä tai sen puhdistaminen on vaikeaa.
  • Hammas on osittain puhjennut ja voi aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa.

Viisaudenhampaita poistetaan myös ennaltaehkäisevästi. Viisaudenhampaan poiston tarve arvioidaan Helmiäisessä aina yksilöllisesti.

Milloin viisaudenhammas poistetaan?

Otollisin ajoitus viisaudenhampaiden poistolle on ennen kuin hampaan juuri on kehittynyt täysin valmiiksi. Poiston ajoitus vaihtelee yksilöllisesti, mutta tavallisesti poisto tehdään ikävuosina 18–23. Ikääntyessä nimittäin viisaudenhammasta ympäröivä luu tiivistyy, ja päädytään useammin leikkaukselliseen poistoon. Nuoremmilla luu on joustavampaa ja paraneminen usein nopeampaa.

Sattuuko viisaudenhampaan poisto?

Viisaudenhampaan poistaminen on lähes aina nopea toimenpide, jota jännitetään aivan turhaan. Puudutuksen ansiosta kipu häviää ja potilas tuntee ainoastaan painetta hoitoalueella.

Monet potilaat jännittävät puudutuspistoksen aiheuttamaa kipua. Sitä ei kuitenkaan tarvitse jännittää – puudute laitetaan rauhallisesti ja on yleensä hyvin kivuton.

Jännitys toimenpiteeseen liittyen on silti aivan ymmärrettävää. Jos poistaminen jännittää, kannattaa olla meihin yhteydessä ja kertoa pelosta avoimesti jo ajanvarauksen yhteydessä, sekä tullessasi hammaslääkärille. Me Hammaslääkäriasema Helmiäisessä vastaamme kaikkiin askarruttaviin kysymyksiin ja palvelemme kaikkia potilaita yksilöllisesti!

Miten viisaudenhammas poistetaan?

Poistomenetelmä riippuu hampaan sijainnista ja asennosta. Viisaudenhampaan poisto alkaa kuitenkin aina röntgenkuvien ottamisella, missä selvitetään tarkalleen hampaan asento ja arvioidaan, voidaanko hammas poistaa tavalliseen tapaan vai onko leikkauksellinen poisto tarpeen.

Tavallinen viisaudenhampaan poisto

Jos hammas on kokonaan puhjennut, se voidaan yleensä poistaa tavalliseen tapaan. Tämä tarkoittaa, että hammas poistetaan ilman leikkausta, kun se on helposti saavutettavissa ja sen juurten asento tai sijainti eivät estä tavanomaista poistoa. Hammaslääkäri puuduttaa alueen huolellisesti ja poistaa hampaan joko kokonaisena tai osissa. Lopuksi hammaskuoppa siistitään ja peitetään harsotaitoksella.

Leikkauksellinen viisaudenhampaan poisto

Jos viisaudenhammas on osittain tai kokonaan ikenen ja leukaluun sisällä, sen poistaminen vaatii pienen kirurgisen toimenpiteen. Tämä tarkoittaa, että hammaslääkäri tekee ienviillon ja tarvittaessa poistaa hieman ympäröivää luuta hampaan ympäriltä. Jos hammas ei mahdu poistumaan yhtenä kappaleena, se voidaan jakaa osiin ennen poistamista. Lopuksi haava ommellaan kiinni, ja ompeleet sulavat itsestään. Nykyään viisaudenhampaiden poiston yhteydessä käytetään aina sulavia ompeleita.

Kuinka kauan toimenpide kestää?

Tavallinen viisaudenhampaan poisto kestää noin 10–30 minuuttia. Leikkauksellinen poisto voi viedä hiukan kauemmin, harvoin kuitenkaan yli 45 minuuttia.

Toipuminen viisaudenhampaan poiston jälkeen

Olipa kyseessä tavallinen viisaudenhampaan poisto tai kirurginen poisto, kestää siitä toipuminen yleensä muutamasta päivästä viikkoon. Toipumisprosessi on leikkauksen jälkeen kuitenkin hiukan pidempi kuin tavanomaisen poiston jälkeen.

On täysin normaalia, että poiston jälkeen esiintyy:

  • Kipua ja turvotusta, joka helpottuu muutamassa päivässä – viikossa. Kipua voidaan lievittää kipulääkkeillä.
  • Lievää verenvuotoa, joka yleensä loppuu muutaman tunnin sisällä.
  • Leikkauksellisen hampaan poiston jälkeen voi muutaman päivän ajan esiintyä myös lievää suun avausrajoitusta, joka helpottaa turvotuksen laskiessa.

Jos jälkioireet eivät helpota viikossa tai voimistuvat, kannattaa olla yhteydessä hammaslääkäriin.

Syöminen ja juominen poiston jälkeen

Helmiäisessä toimenpiteen suorittava lääkäri antaa sinulle tarkat ohjeet kotihoidosta sekä ruokavaliosta viisaudenhampaan poiston jälkeen.

Yleisesti syöminen voi ensimmäisinä päivinä tuntua hieman epämiellyttävältä ja omituiselta, ja hammaskuoppa tai haava aristaa. Vältä siksi kovaa pureskelua, kuumaa ruokaa ja kuumia juomia toipumisen ensimmäisinä päivinä. Parhaat ruuat ja juomat ovat viileitä ja pehmeitä tai nestemäisiä.

Myös tupakointia tai muiden nikotiinituotteiden käyttöä on syytä välttää noin viikon tai vähintään muutaman ensimmäisen päivän ajan poiston jälkeen, sillä nikotiinituotteiden käyttö lisää jälki-infektioiden riskiä.

Saako viisaudenhampaan poiston jälkeen sairaslomaa?

Viisaudenhampaan poiston jälkeen voi olla tarpeen pitää lepopäivä tai muutama. Tavallisen poiston jälkeen riittää usein 1–2 päivän sairasloma, mutta leikkauksellisen poiston jälkeen voidaan tarvita pidempi toipumisaika, yleensä 3–5 päivää. Hoitava hammaslääkäri arvioi yksilöllisesti, kuinka pitkä sairasloma on tarpeen potilaan tilanteesta riippuen. Jos työsi on fyysisesti raskasta, voi olla hyvä varautua hieman pidempään toipumiseen.

Työnantajasta ja työpaikan käytännöistä riippuen sairaslomatodistus voi olla tarpeen jo ensimmäisestä poissaolopäivästä lähtien, joten kannattaa varmistaa asia omalta työnantajalta.

Voiko toimenpiteestä seurata tulehdus?

Viisaudenhampaan poiston jälkeen voi harvinaisissa tapauksissa syntyä infektio, jos bakteerit pääsevät haavaan. Oireita ovat:

  • Voimakas kipu ja turvotus.
  • Pahanhajuinen hengitys tai märkävuoto poistokuopasta.
  • Kuume tai yleinen huonovointisuus.

Jos oireita ilmenee, on hyvä hakeutua hammaslääkärin tarkastukseen. Tärkeintä on antaa itselleen tarvittava aika toipua toimenpiteestä ja noudattaa hammaslääkärin kotihoidon suosituksia.

Joskus alaleuan viisaudenhampaan poistoon voi liittyä hermovaurion riski. Kuvantamisen avulla selvitetään mahdollinen riski ja hammaslääkäri arvioi tilanteen sekä informoi potilasta ja varmistaa turvallisen poistotekniikan.

Viisaudenhampaan poisto Tampereella Hammaslääkäriasema Helmiäisessä

Hammaslääkäriasema Helmiäisessä viisaudenhampaan poistoja tehdään vuosittain satoja. Se on yleinen ja normaali toimenpide, joka tapahtuu turvallisesti ja nopeasti. Sinusta pidetään huolta alusta loppuun asti ja saat yksilölliset kotihoidon ohjeet toimenpiteen jälkeen.

Jos viisaudenhampaat vaivaavat, varaa ensin aika hammastarkastukseen! Tarkastuksen ja röntgenkuvien perusteella hammaslääkäri tietää, miten edetä viisaudenhampaidesi kanssa.

Mitä viisaudenhampaan poisto maksaa?

Viisaudenhampaan poiston hinta riippuu toimenpiteen kestosta ja siitä onko kyseessä tavanomainen vai kirurginen eli leikkauksellinen toimenpide. Tämä selvitetään tarkastuskäynnilläsi. Voimassaolevat hinnat löydät hinnastostamme Hammaslääkärin toimenpiteet -otsakkeen alta (hampaan poisto & hampaan leikkauksellinen poisto).

Hammaslääkäripelon ei tarvitse estää viisaudenhampaan poistoa

Viisaudenhampaan poisto voi jännittää, mutta kyseessä on yleinen ja turvallinen toimenpide. Jos viisaudenhammas oireilee, on kuitenkin yleisen hyvinvointisi ja suunterveyden kannalta parempi vaihtoehto poistaa hammas, kuin kärsiä sen aiheuttaman kivun ja tulehdusriskin kanssa.

Jos tunnet pelkoa, kerro siitä meille etukäteen. Me Hammaslääkäriasema Helmiäisessä hoidamme paljon pelkopotilaita ja meillä on monia eri keinoja hammaslääkäripelon käsittelyyn. Jos pelko on erittäin kovaa, tarvittaessa toimenpide voidaan tehdä nukutuksessa.

Varaa aika Helmiäiseen, Tampereen ytimeen!

Viisaudenhampaan poisto alkaa siis hammastarkastuksesta. Varaa aika helposti verkkoajanvarauksestamme tai puhelimitse – tervetuloa hoitamaan suunterveysasiasi kuntoon Helmiäiseen, Tampereen ytimeen!